Reklama

Słodko-gorzki grejpfrut

Oto owoc, który jest esencją życia: trochę słodyczy, nieco goryczy... A deser z nim to poezja.

Tort grejpfrutowy

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 4 jajka, 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, cukier waniliowy, 10 dag cukru, 10 dag mąki tortowej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, łyżka kawy mielonej

Na krem i do dekoracji: szklanka soku z czerwonych grejpfrutów, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, 300 ml śmietany kremówki, 3 grejpfruty, 4 łyżki wiórków czekoladowych, świeża mięta

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. W rondelku rozpuść czekoladę, utrzyj ją z masłem, żółtkami i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubij białka na pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą pianę dodaj do masy z czekolady i żółtek. Całość wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kawą. Gotową masę wlej do tortownicy i piecz 45 min w temperaturze 160° C. Wystudzone ciasto przekrój na 3 placki.

Reklama

2. Przygotuj krem. Żelatynę namocz w 3 łyżkach soku grejpfrutowego. Kiedy spęcznieje, podgrzej ją, wymieszaj z resztą soku i cukrem pudrem. Odstaw, by wystygła. Ubitą na sztywno śmietanę połącz z ochłodzoną, ale nie ściętą galaretką grejpfrutową. Kremem przełóż placki, posmaruj wierzch i boki tortu.

3. Pozostałe grejpfruty obierz, podziel na cząstki. Udekoruj nimi wierzch tortu. Na koniec posyp go wiórkami czekoladowymi oraz udekoruj listkami mięty. Gotowy tort schładzaj godzinę.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut

Porcja: 450 kalorii

Orzeźwiający koktajl

Składniki na 4 porcje: 200 ml soku z żółtych grejpfrutów, czerwony grejpfrut, 2 łyżeczki żelatyny, 50 ml jogurtu naturalnego, 5 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonego kardamonu, szczypta mielonego imbiru, 30 ml śmietany kremówki, kilka listków świeżych aromatycznych ziół: mięty lub melisy

Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuść we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Czerwonego grejpfruta sparz, obierz, usuń ostrym nożem białą skórkę, a miąższ pokrój na plasterki.

2. Jogurt wymieszaj z sokiem z żółtych grejpfrutów, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając, dolewaj powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dopraw deser szczyptą cynamonu, kardamonu oraz imbiru.

3. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do jogurtu i wymieszaj. Do pucharków włóż kawałki czerwonego grejpfruta i zalej je kremem. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj deser listkami świeżych ziół. Latem możesz też dodać pokruszony lód.

4. Jeśli masz mało czasu, podobny deser zrobisz też dużo szybciej z budyniu śmietankowego: dodaj do niego cukier waniliowy i trochę więcej mleka niż mówi przepis. Budyń schłodź pod przykryciem, a następnie przelej do wysokich szklanek z pokrojonymi cząstkami grejpfruta i lekko wymieszaj. Podawaj schłodzony.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 20 minut

Porcja: 270 kalorii

Grejpfrutowa bomba

Składniki na 2 porcje: 2 duże dojrzałe czerwone grejpfruty, 2 jajka, 20 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mąki

Do dekoracji: łyżeczka cukru pudru, skórka z jednej dużej pomarańczy, starta lub pokrojona w paseczki, wisienki koktajlowe, świeże listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

1. Grejpfruty umyj i przekrój na pół. Z jednej strony odetnij cienki plasterek, tak, by owoc stał stabilnie. Z drugiej strony odetnij wierzch, wykrój miąższ (w taki sposób, żeby nie uszkodzić skórki). Z odciętej grejpfrutowej "czapeczki" i miąższu wyciśnij sok.

2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dosyp mąkę i wlej sok grejpfrutowy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

3. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W połowie ubijania (gdy białka podwoją swoją objętość) wsyp stopniowo pozostały cukier. Powstałą pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką.

4. Masę nakładaj do grejpfrutowych miseczek i ustawiaj je na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz 30 min. Zaraz po upieczeniu wyjmij i oprósz obficie cukrem pudrem. Przed podaniem udekoruj wiśniami koktajlowymi, startą skórką pomarańczową oraz listkami świeżej mięty lub melisy.

Przygotowanie: 50 minut

Porcja: 330 kalorii

Ciasto orzechowe

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 5 dag orzechów laskowych, 2 jajka, 6 dag miękkiego masła, 10 dag cukru, kilka kropelek aromatu pomarańczowego, 12 dag mąki, łyżeczka proszku

do pieczenia l bułka tarta

Na krem i do dekoracji: 25 dag mielonego białego sera, 2 łyżeczki cukru pudru, jedno żółtko, 2 galaretki cytrynowe, 2 czerwone grejpfruty, 2 łyżki cukru, łyżeczka posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Orzechy posiekaj. Piekarnik nagrzej do 200° C. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Utrzyj miękkie masło z połową cukru i żółtkami na gładką masę. Dodaj aromat. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodaj do masy. Połącz wszystkie składniki, delikatnie wymieszaj i przełóż do formy (wcześniej nasmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Piecz w temperaturze 200° C ok. 30 min.

2. Ser utrzyj z cukrem pudrem i żółtkiem. Galaretki rozpuść w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Po przestygnięciu połowę wlej do sera, wymieszaj. Masę wyłóż na przestudzone ciasto. Grejpfruty umyj, obierz i pokrój na cząstki. Zanurzaj je w pozostałej galaretce i układaj na wierzchu ciasta. Postaw ciasto w chłodnym miejscu, by galaretka zastygła.

3. Wierzch ciasta możesz udekorować orzechami i polać karmelem.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 70 minut

Porcja: 280 kalorii

Świat i Ludzie 7/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy