Reklama

Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

Co robić, kiedy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy zapychać się byle czym? Oto przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe słodkie przekąski, które małym nakładem sił możemy zrobić same i potem bezpiecznie jeść oraz podawać naszym dzieciom.

Ciasteczka owsiano-bakaliowe

Składniki: 100 g mąki pełnoziarnistej, 50 g otrębów owsianych, 50 g płatków owsianych, 2 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego 0 proc.,  25 g rodzynek,  25 g suszonej żurawiny - musi być miękka, nie za sucha, 50 g orzechów włoskich,  50 g miodu,  2 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj kolejno jogurt, pojedynczo żółtka, miód, stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, otręby i płatki owsiane, rodzynki, żurawinę i orzechy - powoli mieszając po dodaniu każdego składnika. Na blacie uformować 10 ciastek i włożyć do na grzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez 20 mi nut w 180°C.

Reklama

Galaretka z niespodzianką


Składniki: 3-4 jabłka, garść orzechów włoskich,  garść żurawiny suszonej,  garść rodzynek,  garść sezamu, galaretka owocowa - najlepiej bez cukru,  miód do posłodzenia, 2 banany.

Jabłka utrzeć na tarce, dodać wszystkie bakalie i wymieszać. Przygotować połowę podanej w instrukcji porcji wody na galaretkę, osłodzić ją miodem i rozpuścić w niej galaretkę. W litrowym podłużnym pojemniczku wyłożonym folią spożywczą ułożyć na spód pokrojone banany, a potem jabłka wymieszane z bakaliami i zalać ostygłą galaretkę. Ostudzić w lodówce, potem pokroić na porcje.

Przysmak amarantusowo-orzechowy


Składniki: 4 łyżki miodu, łyżka masła, filiżanka posiekanych orzechów włoskich, filiżanka poppingu (prażonych nasion z amarantusa).

Miód i masło lekko podgrzać. Dodać orzechy i popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki.

Mus czekoladowo-orzechowy z odrobiną pikanterii

Składniki: 100 g czekolady o zawartości kakao 70 proc., 4 łyżki słodkiej śmietanki 36 proc., 25 g orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni, ostudzonych i zmielonych na proszek,  2 duże jajka (po wyjęciu z lodówki sparzyć wrzątkiem, tak żeby były w temperaturze pokojowej),  1 łyżeczka syropu z agawy (lub płynnego miodu), 1/2-1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,  szczypta soli pół łyżeczki soku z limonki,  odrobinka kurkumy.

Czekoladę rozpuścić na parze i powoli dodawać śmietankę po jednej łyżce, aż do połączenia, następnie zdjąć miskę z masą z ognia. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Masę pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy będzie prawie zimna, dodawać do niej po jednym żółtku i syrop z agawy lub miód, wciąż mieszając trzepaczką. Dodać pieprz cayenne, sól, sok z limonki i odrobinę kurkumy, za każdym razem dokładnie mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do masy czekoladowej aż do idealnego połączenia. Mus przełożyć do pucharków i chłodzić przez 8-10 godzin.

Chrupiąca granola śniadaniowa


Skadniki: 4 szklanki płatków owsianych, pół szklanki wiórków kokosowych,  3/4 szklanki migdałów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu, pestek dyni, żurawiny suszonej,  3/4 łyżeczki soli, pół szklanki rodzynek, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 3-4 łyżeczki miodu, 2 łyżki cukru trzcinowego,  szczypta cynamonu, ćwierć szklanki oleju.

Niezastąpiona na śniadanko z mlekiem lub jogurtem. Pycha! Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie sypkie składniki (oprócz rodzynek i żurawiny) wymieszać w miseczce, dodać płynny miód i olej. Wymieszać masę, aż stanie się gęsta i klejąca. Piekarnik nagrzać do 160°C. Mieszankę wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia do około 2 cm wysokości. Piec mniej więcej 20 minut, aż się zarumieni. Na koniec wsypać rodzynki i żurawinę i piec jeszcze przez 4 minuty. Wystudzić granolę, połamać na mniejsze kawałki i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Podawać na śniadanko z jogurtem lub mlekiem albo jako przekąskę do pochrupania!

Muffinki bananowo-jabłkowe

Proporcje na 8 sztuk: 2 jabłka starte, 2 banany rozgniecione, 120 g mąki pełnoziarnistej,  pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki cynamonu, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,  6 łyżek oliwy, 2-3 łyżki miodu,  łyżka ekstraktu z wanilii.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej rozgnieść banany, dodać olej, miód, ekstrakt. Wymieszać. Do dać mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać starte jabłka i wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki na muffinki. Piec około 30 minut - muffinki powinny się zarumienić. 

Jabłkowa poezja na kruchym spodzie


Spód: 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej), szczypta kurkumy, 75 g zimnego masła pokrojonego w kawałki, 1 żółtko, 55 g syropu z agawy, fruktozy lub miodu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,  szczypta imbiru, szczypta soli,  łyżeczka kwaśnej śmietany.

Do mąki wsypać kurkumę i wymieszać. Dodać masło i wymieszać, by równomiernie pokryło się mąką, następnie żółtko, agawę (fruktozę lub cukier trzcinowy) i ekstrakt z wanilii - wymieszać. Dodać imbir, sól i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do plastikowej torebki i chłodzić w lodówce przez mniej więcej 30 mi nut. Piekarnik nagrzać do 170°C. Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko na tłuszczoną i wyłożoną pergaminem foremkę i podpiec przez 15 mi nut.

Nadzienie: 1 kg jabłek, 2 łyżki masła,  łyżka cukru trzcinowego, 2 goździki utłuczone w moździerzu, czubata łyżeczka cynamonu, 4 listki mięty świeżej.

Jabłka zetrzeć na tarce w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło. Gdy zacznie się topić, dodać utłuczone w moździerzu goździki oraz plasterki jabłek. Wymieszać i dusić przez 2-3 minuty. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku, wymieszać. Dodać cynamon, wymieszać i dusić, aż jabłka zmiękną i prawie się rozpadną a sok odparuje. Na końcu dodać miętę. Odstawić.

Przepisy pochodzą z książki "Jedz pysznie i chudnij cudnie: Magdaleny Makarowskiej.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy