Reklama

Śliwki zawijane w boczek

Tą przekąską zachwycisz gości

Składniki

  • 20 świeżych śliwek węgierek (mogą być też suszone, mrożone, a nawet z octu)
  • 20 cieniutkich plasterków wędzonego boczku (lub boczku świeżego)

Śliwki umyć, poprzekrawać ostrożnie, żeby nie przeciąć skórki do końca, pousuwać pestki. Każdy owoc owinąć dokładnie plasterkiem boczku i spiąć szpadką lub wykałaczką. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć owinięte boczkiem śliwki i piec około 30 minut w temp. 190°C, aż boczek się ładnie zarumieni. Wyłożyć do miseczek i podawać. Tę przekąskę można przygotować wcześniej, a upiec tuż przed podaniem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy