Reklama

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową to danie doskonałe zarówno na co dzień, jak i na święta.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych
  • ½ szklanki mleka do namoczenia
  • ½ szklanki oleju lnianego
  • 3 cebule
  • 2 cytryny
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru

Przepis pochodzi z 320. odcinka programu "Ewa gotuje".

Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.

Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.

Reklama

Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy