Reklama

Śledź pieczony z boczkiem

Składniki

  • 4 oczyszczone śledzie (każdy około 25 dag)
  • sól i pieprz
  • 12 filetów anachois odsączonych i posiekanych
  • 2 jabłka obrane ze skórki bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 12 plasterków przerośniętego wędzonego boczku bez skóry
  • sok z 1 cytryny
  • masło

Wnętrze ryb opłucz ciepłą wodą i oprósz solą oraz pieprzem. Do środka każdej włóż anchois, plasterki jabłek i miętę. Całość skrop sokiem z cytryny.

Ryby ułóż w posmarowanej tłuszczem blasze. Oprósz pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C około 20 minut. Po 10 minutach przewróć ryby. Wystudź.

Każdą rybę owiń 3 plastrami boczku. Ułóż je na talerzu i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy