Reklama

Skrzydełka po chińsku

Sos słodko-kwaśny można zrobić samemu z sosu sojowego, octu, ketchupu, ananasa, dymki, marchewki i mąki ziemniaczanej.

Składniki

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 8 łyżek wina ryżowego (albo zwykłego białego wytrawnego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej (albo mąki ziemniaczanej)
  • 1 słoik chińskiego sosu słodko-kwaśnego
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 pęczka natki pietruszki do dekoracji

1. Skrzydełka dokładnie umyć, ewentualnie oczyścić z resztek piór, osuszyć.

2. Przygotować zalewę: w misce wymieszać mąkę z sosem sojowym i winem, dodać chili. Mieszanką dokładnie natrzeć skrzydełka. Zostawić do marynowania na pół godziny (a jeszcze lepiej na całą noc).

3. Skrzydełka smażyć porcjami w głęboki oleju po ok. 10 min. Przybrać natką, podawać z chińskim sosem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy