Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Skrzydełka Buffalo

Chrupiące i ostre - na samą myśl o tych słynnych skrzydełkach, aż cieknie ślinka. Ale ich przygotowanie wcale nie jest takie proste, oto jak je zrobić, by uzyskać najlepszy efekt.


Składniki na dip

  • Kwaśna śmietana
  • Majonez
  • 1 cytryna
  • 30 g błękitnego sera
  • Kawałki marchewki i selera do podania

Składniki na skrzydełka

  • Olej
  • Skrobia kukurydziana
  • 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
  • Masło
  • Główka czosnku
  • Pieprz cayenne
  • Ostry sos Frank's Red Hot

Reklama

1. Zrób, dip, przygotuj ojej i nasmaruj skrzydełka

Dip może być przechowywany 1 dzień w lodówce. Aby go przygotować, wymieszaj pół szklanki kwaśnej śmietany, ¼ szklanki majonezu i 3 łyżki świeżego soku z cytryny. Wmieszaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem.

Wlej 5 cm oleju do dużego garnka, rozgrzej do 180 st. C (sprawdzaj termometrem do smażenia na głębokim tłuszczu). Zredukuj ogień. Zanim olej się rozgrzeje, zmieszaj ¼ szklanki skrobi kukurydzianej (dzięki niej skórka będzie chrupiąca) 2 łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu w dużym woreczku. Umyte i osuszone skrzydełka również umieść w woreczku i wstrząsaj energicznie, aż równomiernie pokryją się panierką.

2. Usmaż skrzydełka i zrób sos

Niewysoka temperatura sprawi, że mięso będzie soczyste i równomiernie usmażone. Umieść w oleju jedną trzecią skrzydełek i smaż, aż mięso będzie gotowe, a olej powróci do temperatury 180 st. C, 6-8 minut. Przenieś na kratkę, by obciekły i smaż kolejne skrzydełka partiami.

Pozostaw, by zupełnie ostygły.

 W rondelku zmieszaj 6 łyżek masła, 2 rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cayenne. Postaw na ogniu i smaż, aż masło się roztopi, a potem jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, usuń czosnek, wmieszaj ¾ szklanki ostrego sosu.

3. Usmaż ponownie

Końcowe smażenie to klucz do złocistej chrupiącej skórki. Podnieś temperaturę oleju do 190 st. C. Smaż ponownie (partiami) przez 5-7 minut. Wykładaj na kratkę, aby obciekły, a następnie w dużej misce zmieszaj z ostrym sosem, podawaj natychmiast z dipem i kawałkami warzyw. Następnie smaż kolejne partie.

Jeśli chcesz podać wszystkie skrzydełka jednocześnie, wstaw gotowe kawałki do gorącego piekarnika i zanurz w sosie wszystkie na raz.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje