Reklama

Sezon na bób

Jeśli najbardziej smakuje ci solo, jedz go od razu po ugotowaniu. Osoby lubiące kulinarne eksperymenty wyczarują z bobu pyszne, oryginalne dania.

Świeży bób jest dostępny tylko kilka tygodni w roku. Wykorzystaj więc fakt, że właśnie teraz jest na straganach i zaskocz rodzinę oryginalną, zdrowa potrawą.

Garść informacji

Nie każdy wie, że bób jest dietetyczny - ma dużo białka, mało tłuszczu, a szklanka gotowanego bobu to tylko 187 kalorii. 

Bób powinno się solić pod koniec gotowania, wtedy nie stwardnieje. Niektórzy jedzą go ze skórką, inni wyłuskują ze środka zielony miąższ. Jednak najważniejsze, aby nie jeść go przed wyjściem na przyjęcia, bo wzdyma.

Gotowany bób możemy dodawać do sałatek, dań głównych. Warzywo to jest częstym składnikiem zup typu krem a zgniecione jest doskonałym dodatkiem do ziemniaczanego purèe.

Reklama

Bób z puszki też jest smaczny, ale to już nie to samo co świeży, zielony, zagotowany do miękkości we wrzątku i podany z masłem lub serem typu parmezan.

W zupie

W zupie łączymy bób z fasolą, szparagami lub ze szpinakiem. Gotujemy bób, łuskamy i mielimy go w mikserze, np. z lekko podgotowanymi liśćmi szpinaku, zeszkloną na patelni cebulą, ząbkiem czosnku. Podlewamy bulionem warzywnym i dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz. Lekko mięsny smak doda zupie cienko pokrojona szynka parmeńska. Bób podajemy po podgrzaniu, z grzankami czosnkowymi.

W daniach na ciepło

Bób lubi towarzystwo zasmażanego boczku i kiełbasy. Do tego pasują cebula i pietruszka. Na bazie tych składników możesz kombinować dania i sałatki na ciepło.

Innym szybkim daniem, podawanym na gorąco, jest risotto z bobem. Ryż ugotuj w wywarze, a gdy zmięknie, dodaj do niego łuskany bób, pokrojoną w krążki podsmażoną czerwoną cebulę, świeży tymianek oraz koper, masło. Przypraw. Możesz posypać je również parmezanem.

Z wegetariańską nutą

A co powiesz na kotlety z ziemniaków i bobu? Warzywa przepuść przez maszynkę, wbij jajko, zeszkloną cebulę, dodaj bułkę tartą i przypraw. Formuj kotlety, obtocz je w bułce i smaż na patelni na gorącym oleju. Podawaj z warzywami na ciepło, np. z sosem koperkowym lub jogurtowym.


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: bób | jak gotować bób
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy