Reklama

Serowe naleśniki z prosciutto i jajkami

Popularny duet kanapkowy szynka i ser tym razem w nowej odsłonie. Wypróbuj przepis na wyjątkowe, pyszne śniadanie z serem i szynką w rolach głównych.

Składniki na ciasto

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól i pieprz
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. startego sera cheddar
  • 3 posiekane szalotki

Składniki dodatkowe

  • 4 jajka
  • 4 plasterki sera wędzonego
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • rukola

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. 

2. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj. 

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>


Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy