Reklama

Serowa zupa piwna

​Nawet jeśli ktoś nie jest miłośnikiem piwa, będzie zachwycony tą kremową zupą, do której przygotowania potrzeba tylko jednego garnka. Blond Ale zawiera goryczkę, która stanowi uzupełnienie serowego aromatu drożdży odżywczych. Tą cudowną zupą możesz się zajadać jesienią i zimą, kiedy będziesz mieć ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Aby całość była jeszcze bardziej odżywcza, posyp zupę czosnkowymi grzankami lub podsmażonymi warzywami.

Składniki

  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek lub wegańskiej margaryny
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku (21/2 łyżki lub 15 g)
  • 1/2 pokrojonej w kostkę białej lub żółtej cebuli (55 g)
  • 455 g ziemniaków Yukon Gold (lub innych żółtych), pokrojonych na małe kawałki
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki (25 g) mąki uniwersalnej*
  • 1 filiżanka (240 ml) jasnego piwa + odrobina do wzmocnienia piwnego smaku zupy*
  • 1 filiżanka (240 ml) niesłodzonego mleka migdałowego lub domowego mleka migdałowego
  • 2 filiżanki (480 ml) bulionu warzywnego
  • 1/4 filiżanki + 1 łyżka (15 g) drożdży odżywczych + odrobina do smaku
  • 1 łyżka (15 ml) syropu klonowego (ewentualnie ekologicznego cukru trzcinowego lub cukru kokosowego)

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej duży garnek lub rondel. Następnie wlej do niego oliwę z oliwek, wrzuć czosnek i cebulę. Zamieszaj i podsmażaj przez 1-2 minuty. Dodaj ziemniaki. Przypraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Gotuj pod przykryciem przez 4 minuty.

Dosyp mąkę i zamieszaj, by obtoczyć w niej ziemniaki. Gotuj przez 1 minutę. Wlej piwo, zamieszaj i gotuj przez 3-4 minuty, aż około połowa płynu wyparuje. Sos powinien być dość gęsty. Dodaj mleko migdałowe, bulion, drożdże odżywcze, syrop klonowy i kolejną szczyptę soli i pieprzu. Zagotuj i zmniejsz płomień do małego. Trzymaj na ogniu przez 20-30 minut lub do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie i z łatwością będzie można wbić w nie widelec.

Reklama

Trzy czwarte zupy przelej do blendera (możesz użyć ręcznego) i delikatnie miksuj, aż całość będzie kremowa i gładka. W razie potrzeby zeskrobuj masę ze ścianek. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli, pieprzu i drożdży odżywczych.

Jeśli zupa będzie za rzadka, dorzuć 1 łyżkę (81⁄2 g) mąki (ewentualnie skrobi kukurydzianej lub skrobi z korzenia maranty) i ponownie zmiksuj, aby zagęścić całość. Pamiętaj, że zupa zgęstnieje, kiedy postawisz ją na ogniu. Wlej płyn z powrotem do garnka i ponownie zagotuj. Całość przykryj i pozwól, by zupa gotowała się co najmniej przez 5-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki wchłoną jej aromat.

Podawaj gorącą. Posyp grzankami czosnkowymi, świeżą pietruszką lub cienko pokrojonymi, lekko podsmażonymi brukselkami.

Resztki przechowuj w lodowce przez 3-5 dni lub w zamrażarce do miesiąca.  

Uwaga - Aby przepis był bezglutenowy, mąkę uniwersalną zastąp skrobią kukurydzianą lub skrobią z korzenia maranty i postępuj zgodnie z instrukcjami. Postaraj się dobrze zmiksować zupę, bo skrobia lubi tworzyć grudki. Pamiętaj także, by użyć piwa bez glutenu.

Przepis pochodzi z książki "Minimalist baker".



 


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy