Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z rosą

Najmodniejszy sernik.

Składniki na ciasto

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g zimnej margaryny
  • 1 jajko

Składniki na masę serową

  • 750 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ opakowania budyniu, np. waniliowego lub śmietankowego

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 75 g cukru

 1. Do przesianej mąki wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

2. Do wysokiej miski włóż twaróg, dodaj jajka, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko oraz proszek budyniowy. Dokładnie zmiksuj, by składniki się połączyły. Masę serową przelej na podpieczony spód. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.

3. Białka wraz z cukrem ubij mikserem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 min (wierzch ciasta powinien być złocisty, ale nie może się zbyt mocno spiec). Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Po ok. 60 min na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Zimny sernik włóż na kilka godzin do lodówki.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje