Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z makiem i cynamonem

Podajmy z bitą śmietaną posypaną kakao.

Składniki

  • 450 g mąki
  • po 400 g masła i cukru
  • 4 jaja
  • 100 ml tłustego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g zmielonego maku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 750 g mielonego naturalnego sera
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli

1. 150 g masła siekamy z 250 g mąki, 100 g cukru i jajem. Po połączeniu składników krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Reklama

2. 100 g cukru, 100 g masła, 200 g mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu zagniatamy na ciasto.

3. Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mak, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

4. 150 g masła roztapiamy i studzimy. Do sera dodajemy 3 jaja, śmietankę, 175 g cukru, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki cynamonu, miksujemy. Łączymy z makiem, mieszamy.

5. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z brzegami. Przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem z cynamonem. Pieczemy 75 minut w 180ºC.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje