Reklama

Sernik z czereśniami na kruchym spodzie

Idealny deser do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na pyszny sernik z czereśniami na kruchym spodzie.

Składniki

  • 500 g czereśni
  • 500 g mielonego twarogu
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę zagniatamy ze 150 g masła, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Na koniec dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. 

2. Formę smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją zimnym ciastem. Pieczemy w 180°C około 10 minut. 

3. Czereśnie myjemy, drylujemy i osuszamy. Resztę masła rozpuszczamy w rondelku. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, układamy owoce, lekko je wciskając w masę. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy