Reklama

Sernik z borówkami

Porcja słodkości, która równie dobrze smakuje jak wygląda, podwójnie cieszy nasze zmysły.

Składniki

  • kilogram dobrego wiejskiego tłustego twarogu
  • 6 dużych jajek z wolnego chowu
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g borówek

Sposób przygotowania:

1. Twaróg przekręć trzykrotnie przez maszynkę (musi być dobrze zmielony). 

2. Następnie zmiksuj go, dosypując stopniowo drobny cukier i wbijając po jednym jajku. Połącz masę z naturalną esencją waniliową, odrobiną soli i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp większość umytych i osuszonych borówek. Resztę odłóż do posypania wierzchu. 

3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie nałóż całą masę serową i posyp odłożonymi borówkami delikatnie je dociskając. 

Reklama

4. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 55-60 minut na środkowej półce z funkcją termoobiegu. Sprawdź, czy masa serowa jest odpowiednio ścięta i dopiero wyłącz pieczenie. Ostudź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstaw go na min. godzinę do lodówki. Gotowy udekoruj np. listkami mięty.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy