Reklama

Sernik z borówkami

Nie musisz czekać kilka miesięcy na ulubione wypieki z owocami. Wykorzystaj mrożonki i przygotuj takie smakołyki już dziś.

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu do serników
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g borówek

 Sposób przygotowania:

1. Twaróg zmiksuj, dosypując stopniowo cukier i wbijając po jednym jajku.

2. Połącz masę z esencją waniliową, odrobiną soli i mąką ziemniaczaną. Całość ponownie zmiksuj i dosyp większość umytych i osuszonych borówek. Resztę odłóż do posypania wierzchu. 

3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż całą masę serową i posyp odłożonymi borówkami. Delikatnie dociśnij, ale tak, by nie zgnieść owoców. 

4. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 60 minut na środkowej półce z nastawioną funkcją termoobiegu. Sprawdź, czy masa serowa jest odpowiednio ścięta. Dopiero wtedy wyłącz pieczenie. 

Reklama

5. Ostudź go przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstaw na minimum godzinę do lodówki. Gotowy udekoruj np. listkami mięty.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy