Reklama

Sernik Oreo

Bardziej kremowy niż puszysty, ale w smaku bardzo delikatny. Pieczony na ciasteczkowym spodzie.

Składniki

  • 300 g ciastek oreo
  • 45 g masła
  • 800 g mielonego twarogu
  • 250 g śmietany 36 proc.
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Połowę ciasteczek (bez kremu) pokrusz i wymieszaj ze stopionym, przestudzonym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki. 

2. Twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, obie mąki, żółtka i jajka. Zmiksuj. Masę serową wylej na schłodzony spód. Powciskaj w nią odłożone ciastka. 

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 60 minut. Wystudź. Posyp kakao albo udekoruj wg uznania. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy