Reklama

Sernik na zimno

Szybkie ciasto bez pieczenia.

Czas przyrządzenia: 40

Składniki

  • 125 g masła
  • 200 g podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki)
  • 400 g malin
  • 250 g śmietany kremówki
  • 500 g mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 4–5 łyżeczek żelatyny
  • 1 torebka galaretki malinowej
  • olej do posmarowania formy

Masło stopić, wystudzić. Biszkopty pokruszyć w malakserze albo rozgnieść wałkiem do ciasta. Wymieszać z masłem.

Blaszkę (24 x24 cm) cienko posmarować olejem. Spód wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć ją dłońmi. Wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie maliny przebrać. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu.

Twaróg utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ją z twarogiem. Masę serową ostrożnie połączyć z żelatyną.

Reklama

Na spodzie z ciastek rozsmarować 1/3 tężejącego kremu. Posypać malinami. Przykryć resztą masy serowej.

Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Polać nią wierzch sernika. Schładzać jeszcze 2-3 godziny.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy