Reklama

Sernik na zimno

Wierzch sernika możesz udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami albo polewą z białej czekolady lub galaretką z leśnych owoców zmiksowaną z jagodami.

Składniki na spód

  • 20 dag kruchych ciastek (mogą być z orzechami)
  • 7 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 15 dag jagód (mogą być mrożone)
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • masło do formy

1. Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z kakao i lekko wystudzonym masłem, rozwałkować. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wyrównać, docisnąć, wstawić na 10 min  do piekarnika nagrzanego  do 190ºC, wystudzić.

2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając połowy ilości wody. Jagody umyć, zmiksować (mrożone uprzednio rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody).

3. Twaróg zmiksować na gładko ze śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym, podzielić na dwie części. Jedną zmiksować z żelatyną, wylać na spód ciasta, odstawić do stężenia. Drugą zmiksować z jagodami i wystudzoną galaretką, rozłożyć na stężonej białej masie. Schłodzić.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy