Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką

Jeżeli nie masz dostępu do świeżej lawendy, możesz skorzystać z suszonych kwiatów.

Składniki na 8 - 10 porcji.

Składniki - na lawendową śmietankę

  • 0,5 szklanki świeżych kwiatów
  • lawendy lub 2 łyżki suszonych
  • 150 ml śmietanki kremowej

Składniki - na sernik

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 600 g zmielonego sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietanki lawendowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki - na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 50 g marcepanu
  • 100 g mąki typu 450
  • 75 g cukru

Składniki - na pieczone brzoskwinie

  • 4 brzoskwinie
  • 2 łyżki miodu
  • kwiaty lawendy do podania

Jak przygotować:

Reklama

W garnuszku umieść kwiaty lawendy, zalej je śmietanką. Umieść garnuszek na gazie i zacznij go lekko podgrzewać. Na chwilę przed tym, jak śmietanka się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw wszystko na mniej więcej 30 minut, aby woń kwiatów przeniknęła każdą molekułę śmietanki. Po tym czasie przelej śmietankę przez sitko i odstaw na bok.

Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj twaróg i szybko ucieraj na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku, a na koniec wlej lawendową śmietankę, wsyp 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze zamieszaj.

Wylej masę do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy sernik będzie w środku, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 60 - 70 minut, aż środek sernika się zetnie, a poruszony sernik zatrzęsie się jak galaretka. Wyjmij z pieca, ostudź, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.

Przygotuj kruszonkę. Masło, marcepan, mąkę i cukier posiekaj razem w blenderze lub rozetrzyj między palcami do otrzymania kruszonki. Wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w 160 stopni przez 10 - 15 minut, aż kruszonka się zrumieni. Wystudź i przesyp ją do szczelnego słoika.

Przygotuj pieczone brzoskwinie. Pokrój owoce na ćwiartki. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej miodem. Zapiekaj około 20 minut w 120 stopniach. Przed podaniem posyp sernik marcepanową kruszonką, udekoruj pieczonymi brzoskwiniami i kwiatami lawendy.

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje