Reklama

Sernik kakaowo-waniliowy

Przepyszne karnawałowe przysmaki wcale nie muszą być mocno kaloryczne i tuczące. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Składniki na ciasto

  • 125 g masła 82%
  • 250 ml mleka 3,2
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kakaowe. Mleko podgrzej z masłem, kakaem i cukrem, aż składniki się rozpuszczą. Wystudź, a do zimnej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Całość dokładnie zmiksuj i połącz z ubitymi na sztywno białkami. 

2. Twaróg, żółtka, miękkie masło, cukier oraz mąkę i proszek budyniowy krótko zmiksuj. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj. Połącz z kilkoma kroplami esencji waniliowej. 

3. Na blachę na zamianę wykładaj masę serową i masę kakaową, tworząc różne wzorki. 

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut w temp. 170°C.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy