Reklama

Sernik gotowany z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szklanka bakalii (rodzynki, posiekane migdały, skórka pomarańczowa itp.),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów,
  • puszka brzoskwiń lub moreli w słodkiej zalewie,
  • galaretka owocowa

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do masy po łyżce sera. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przygotowanymi bakaliami.

Masę serową przekładamy do płaskiego rondla i na małym ogniu, mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy ser zgęstnieje, dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę gotujemy. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Zalewamy ciepłą masą serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu. Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy