Reklama

Sernik cytrynowy

Ten lekko kwaskowaty sernik to absolutny hit. Kiedy spotykamy się ze znajomymi, zawsze przygotowuję kilka ciast, przynajmniej dwa, ale zdarzało się, że było ich i sześć.

Zasiadamy do stołu i na koniec spotkania zaczynamy głosowanie na najlepsze ciasto wieczoru. Sernik cytrynowy z tego przepisu ma za sobą niejeden wygrany plebiscyt. O tym, jaki jest dobry, świadczy również to, że zawsze jako pierwszy znika z patery. Aby się o tym przekonać, po prostu trzeba go upiec.

Czas: 1 godzina. Liczba porcji: 1 forma o średnicy 23 cm.

Składniki:

- 1 kg twarogu

- 180 g cukru

- skórka otarta z cytryny

- sok z cytryny

- 3 jajka

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Reklama

Lukier:

- sok z połowy cytryny

- ok. 160 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na sernik umieszczam w misce i dokładnie miksuję na gładką masę.

2. Masę serową przelewam do formy o średnicy 23 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ok. 1 godziny. Aby sprawdzić, czy sernik jest gotowy, delikatnie poruszam formą - upieczone ciasto nie będzie już galaretowate na środku.

3. Wyjmuję sernik z piekarnika i odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto polewam lukrem przygotowanym ze zmieszanego cukru pudru i soku cytrynowego. Podaję i nasłuchuję komplementów gości.

Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta"


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy