Reklama

Sernik cytrusowy na zimno

Składniki

  • 50 g masła
  • pomarańcza
  • 140 g ciasteczek migdałowych
  • 6 listków żelatyny
  • cytryna
  • grejpfrut
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu
  • 150 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 120 g ciasteczek rozkruszamy na pył, łączymy z masłem, by powstała jednolita masa. Wykładamy nią spód tortownicy o średnicy 22 centymetrów, ugniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. 

2. Z cytryny i pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. 

3. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, jogurt, serek mascarpone, sok z cytryny i pomarańczy, miksujemy. Pod koniec dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 

4. Grejpfruta obieramy ze skórki, usuwając także białą skórkę. Kroimy w cienkie plastry. Pozostałe ciasteczka kruszymy. Sernik wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na talerz. Na wierzch układamy plastry grejpfruta - tylko na środku ciasta lub na całej jego powierzchni. Całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami migdałowymi. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy