Przejdź na stronę główną Interia.pl

Serniczki podwójnie czekoladowe

Na początku samodzielnego wypiekania bardzo bałam się serników. Z domu wyniosłam, że to ciasto wyjątkowe, wymagające długich przygotowań i celebrowania poszczególnych etapów jego powstawania.

Serniki, które w końcu odważyłam się piec, są jednak nieco inne od tych maminych, tradycyjnych. Moje przyrządza się szybko, są lekkie, takie bardziej nowoczesne. Każdy, jak widać, ma swoją sernikową specjalność.

Reklama


Składniki:

Spód:

1 szklanka płatków owsianych górskich

1/ 3 szklanki mąki

60 g orzechów włoskich

¼ szklanki cukru

1 łyżka kakao

80 g masła

szczypta soli

Masa serowa:

700 g tłustego twarogu sernikowego

200 g białej czekolady

100 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)

 ¼ szklanki cukru (można pominąć)

2 białka

1 jajko

1 łyżka ekstraktu z wanilii  lub ziarenka z 1 laski wanilii

Mus czekoladowy:

150 g czekolady o zawartości kakao 70%

200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)

75 g masła

50 g cukru

2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto. Płatki owsiane i orzechy rozdrobnij blenderem, tak by nie zmielić ich na pył (zostaw trochę większych kawałków), a następnie wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaj masło i zagnieć ciasto. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i do każdej włóż łyżkę przygotowanego ciasta, mocno dociskając je do dna. Wstaw do lodówki na 10 minut, a potem przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na czas przygotowania masy

serowej. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.

Przygotuj masę serową. Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę i włóż do niej kostki białej czekolady i śmietankę. Podgrzewaj czekoladę w przygotowanej kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw miskę do lekkiego przestygnięcia. Ser, cukier, jajko i białka zmiksuj szybko, by nie napowietrzać zbytnio masy. Dolej czekoladę oraz ekstrakt i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz serniczki przez

25-30 minut. Po wystudzeniu włóż do lodówki.

Aby przygotować mus z gorzkiej czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej z masłem i lekko przestudź. Zimną śmietankę ubij na sztywno. Żółtka i cukier umieść w misce, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą.

Ucieraj je w kąpieli wodnej na gęsty, puszysty krem. Zdejmij miskę znad wrzącej wody i ucieraj jeszcze chwilę, żeby żółtka nieco przestygły. Dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wymieszaj z połową bitej śmietany, a kiedy wszystko dobrze się połączy, dołóż resztę śmietany i znów lekko zamieszaj.

Cienką warstwą musu posmaruj schłodzone serniczki i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Sernik możesz też przygotować w jednej dużej formie o średnicy 20-22 cm. Trzeba go wtedy piec przez około 1 godzinę.

Liczba porcji: 24 małe serniczki lub 1 sernik o średnicy 20-22 cm

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 30-60 minut

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje