Reklama

Ser na śniadanie

Pomysły na pożywne śniadanie.

Smażony oscypek z grzankami

Skład na 6 porcji: 1 oscypek, 1 cukinia, 3 pomidory, 1 bagietka, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, po szczypcie suszonej bazylii, majeranku i tymianku.

Cukinię myjemy, kroimy w plastry, nakłuwamy widelcem, by szybciej zmiękła, solimy z obydwu stron. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Gdy puści sok, osuszamy kuchennym ręcznikiem, a potem grillujemy w piekarniku na ruszcie lub na grillowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gdy cukinia zmięknie, polewamy ją oliwą i odstawiamy.

Kroimy bagietkę i oscypek. Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Smarujemy każdą kromkę chleba, smażymy na suchej patelni. Na tej samej patelni opiekamy z obydwu stron plastry oscypka i plastry pomidorów.

Reklama

Na półmisku układamy warstwami plasterki pomidorów, cukinii i oscypka. Podajemy z ciepłymi grzankami ziołowymi.

Ziołowy twarożek z łososiem

Skład na 6 porcji: 6 kromek pumpernikla, 300 g serka śmietankowego, 250 g wędzonego łososia, sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny.

Serek śmietankowy mieszamy z ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy i siekamy, umyty koperek odkładamy do dekoracji. Jeśli ktoś lubi, do sera może dodać ząbek zmiażdżonego czosnku.

Łososia tniemy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Każdą kromkę pumpernikla smarujemy ziołowym serem. Na serze układamy plasterki dekoracyjnie zwiniętego łososia. Całość ozdabiamy odłożonymi gałązkami koperku. Kanapki można też ubrać wiórkami startego na tarce sera żółtego, oliwka mi bez pestek, kaparami lub smażonymi borówkami.

Camembert z żurawiną

Skład na 4 porcje: 2 serki camembert, 50 g tartego żółtego sera, 1/2 czerwonej papryki, łodyga selera naciowego, jajko, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, żurawina do mięs, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.

Seler i paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z żółtym serem. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Serki camembert przekrawamy wszerz na połowy. Napełniamy farszem warzywno-serowym. Składamy w całość i lekko dociskamy, by góra skleiła się z dołem.

Serki panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy na talerze, podajemy z konfiturą żurawinową do mięs. Każdą porcję dekorujemy ziołami: roszponką, bazylią itp.


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy