Przejdź na stronę główną Interia.pl

Schabowy przekładaniec

Mięso na obiad? Takiego nie jedliście.

Czas przyrządzenia: 170 min
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 8 kotletów wieprzowych (najlepiej z karkówki)
  • 24 plastry wędzonego boczku
  • 8 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka marynowanej papryki bez skóry
  • 4 pomidory
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka, cukier

Cebule obrać, jedną odłożyć, resztę pokroić w pierścionki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wymieszać cebulę i czosnek z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką cukru, łyżką słodkiej papryki, 2 łyżeczkami soli i ziołami.

Reklama

Marynowaną paprykę odcedzić, pokroić w kostkę, dodać do mieszanki.

Na blasze rozłożyć sznurek do obwiązywania mięsa. Ułożyć na nim 3 plastry boczku (obok siebie), na nich kotlet, warstwę mieszanki cebulowo-paprykowej, umyte liście bazylii, przykryć 3 plastrami boczku.

Powtarzać do wykorzystania składników.

Związać całość sznurkiem. Podlać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 150 min.

Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, doprawić do smaku.

Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min, często mieszając. Pieczeń udekorować świeżą

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje