Przejdź na stronę główną Interia.pl

Schab z sosem żurawinowym

Znana potrawa z pysznym sosem.

Składniki

  • 30 dag żurawiny
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 2 kg schabu
  • czosnek
  • pieprz
  • oliwa
  • sól
  • tymianek

Schab umyj i odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem.Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania.

Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową. 

Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem.

Gdy zgęstnieje, podawaj z mięsem.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje