Reklama

Schab w cieście francuskim

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 grube plastry schabu środkowego (po ok. 150 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • żółtko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (nie powinno być zbyt cienkie). Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i osusz. Pokrój w drobną kostkę. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, obsmaż z obu stron na rumiano (po ok. 2 min). Przełóż na talerz. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i duś, aż wyparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1-2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z ciasta wytnij 4 prostokąty. Na każdym ułóż wystudzone pieczarki oraz mięso. Zwiń formując pakieciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 min w temp. 220°C, aż wierzchy się lekko zrumienią.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy