Reklama

Schab słodko-kwaśny

Smak Azji.


Składniki dla: 4-5

Składniki

  • 300 g ryżu
  • 500 g schabu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 białko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • ½ pęczka posiekanego szczypioru
  • kiełki lucerny
  • olej
  • sól
  • pieprz

  1. Umyte mięso pokrój w paski. W misce rozmąć białko, dodaj sos sojowy, wódkę i ocet, wymieszaj. Marynatą zalej mięso. Odstaw na 30 min. Papryczkę chili pokrój w plasterki, ananasy w kostkę, a cebulę w piórka.

2. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone z marynaty mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki.

3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, paprykę oraz imbir, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, ok. 3 min. Dodaj 150 ml soku z ananasa, miód, koncentrat oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj ananasa i usmażone mięso. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane kiełkami i szczypiorem.

Reklama

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 380 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy