Reklama

Satay z sosem orzeszkowym

Satay to malajsko-indonezyjskie danie na bazie grillowanych kawałków mięsa nadzianych na patyczki. Smakuje idealnie z sosem orzeszkowym.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 50 ml sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta curry
  • sól, pieprz, oliwa

Składniki na sos

  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka pasty paprykowej

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w długie, wąskie paski. Imbir wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, szczyptą soli i pieprzu. Do mieszanki włóż kawałki mięsa. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. 

2. Orzeszki drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój i drobno potnij. W rondelku podgrzej masło orzechowe. Wsyp orzeszki. Mieszając, wlewaj śmietanę. Włóż papryczkę. Dopraw solą, pieprzem i pastą paprykową. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. 

3. Zamarynowane mięso nabij na patyczki do szaszłyków. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej odrobinę oliwy. Włóż mięso i smaż kilka minut z obu stron. Satay podawaj z ciepłym sosem.  

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy