Reklama

Sardynki z patelni

Dobry pomysł na szybką kolację na ciepło.

Składniki

  • 50 dag świeżych sardynek
  • 30 dag żółtych i czerwonych pomidorów cherry
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 14 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Żółtko wymieszać z octem i posiekanym czosnkiem. Ciągle ucierając, dodać 10 łyżek oliwy, doprawić solą i pieprzem.

Ryby oczyścić, posolić, obtoczyć w mące. Smażyć na 3 łyżkach oliwy z obu stron na złoto. Trzymać w cieple. 

Cebulę posiekać, dusić 5 min z pomidorami na reszcie oliwy. Dodać ryby, polać sosem. Udekorować rozmarynem i oliwkami.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy