Reklama

Sałatka z pieczonym bakłażanem

Smak lata.

Składniki

  • Mix sałat (np. sałata lodowa, rukola, cykoria)
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • Sól pieprz

 Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na pół godziny, aby puścił sok. Plastry bakłażana osącz ręcznikiem papierowym, posmaruj olejem rzepakowym, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 40 minut. Po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki.

 Sałaty wymyj, potargaj na wygodne do jedzenia kawałki. Pomidory i cebulę pokrój w plastry, paprykę w paski, czosnek w drobną kosteczkę.  Składniki wymieszaj, skrop olejem lnianym. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy