Reklama

Sałatka z patelni

Składniki na 4-6 porcje

  • 1 duży kalafior
  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • po 1 zielonej i żółtej cukinii
  • 1 bakłażan
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 dag orzechów piniowych (można zastąpić np. pestkami słonecznika)
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

1. Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na niewielkie różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, obgotować 10 minut, dokładnie osączyć. Papryki umyć, oczyścić, cukinie i bakłażana opłukać, wszystko pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na połowie oliwy.

2. Z reszty oliwy   oraz octu winnego ukręcić gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sosem zalać wystudzone warzywa, odstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły.

3. Bazylię i rukolę opłukać, osączyć, z bazylii oderwać listki. Orzeszki lub pestki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamarynowane warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać delikatnie z bazylią i sałatą, posypać uprażonymi orzeszkami

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy