Reklama

Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Truskawkami można się zajadać przez cały dzień, bo doskonale sprawdzą się także na śniadanie i na lunch.

Składniki

  • 200 g szpinaku lub rukoli
  • 200 g truskawek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g sera koziego lub sera feta
  • 50 g migdałów
  • kilka łyżek soli morskiej
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona papryka

Składniki na sos

  • 10 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Filety z kurczaka opłucz i osusz. Oliwę połącz z solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki, natrzyj kurczaka i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos: ocet i miód podgrzewaj w rondelku na małym ogniu, mieszając aż płyn lekko zgęstnieje. Odstaw. 

2. Pierś z kurczaka grilluj przez kilka minut z każdej strony. Odstaw pod przykryciem na chwilę i pokrój na plasterki. Na patelnię wsyp sól morską i mocno ją rozgrzej. Wrzuć migdały i praż aż skórka ściemnieje. Odstaw. Szpinak umyj i osusz. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paski. 

Reklama

3. Rozłóż szpinak i paprykę na talerzach, posól, skrop oliwą. Wyłóż na warzywa pokrojone truskawki, pokruszony ser i plasterki kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym i posyp prażonymi migdałami.

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy