Reklama

Sałatka z kalafiorem i papryką

Przygotowując tę sałatkę, zwróć uwagę, by nie gotować kalafiora za długo. Rozgotowany nie będzie prezentował się najlepiej.

Składniki

  • 3 jajka
  • kalafior (ok. 1 kg)
  • 3 dymki
  • 1/2 czerwonej papryki

Składniki sos

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5-6 łyżek jogurtu
  • sól, cukier, pieprz

1. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), ostudzić, obrać, dwa posiekać w kostkę, jedno pokroić na ćwiartki do dekoracji.

2. Odciąć łodygę kalafiora, różyczki przeciąć na pół lub na ćwiartki, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować przez 6 minut, ostudzić.

3. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Dymkę pokroić w małe pierścienie, paprykę w drobną kostkę.

4. Do miski włożyć kalafior, wymieszać z jajkami, polać sosem, posypać szczypiorkiem i papryką, udekorować cząsteczkami jajek.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy