Reklama

Sałatka z gruszką z gorgonzolą

Zamiast rukoli można podać liście świeżego szpinaku, a do przełamania słodyczy gruszki i syropu – odrobinę cykorii.

Składniki

  • 3 garści rukoli
  • 5 dag gorgonzoli lub innego sera
  • z niebieską pleśnią
  • 2 gruszki
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/5 szklanki soku z owoców tropikalnych
  • 1 cytryna
  • po 1 łyżeczce octu winnego, oliwy, musztardy i miodu sól, pieprz

1. Miód, ocet, sok, musztardę i oliwę dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Orzechy nerkowca uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Następnie dodać syrop klonowy i mieszając, podgrzewać jeszcze pół minuty. 

2. Gruszki przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyciąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na kilka cienkich plastrów, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

3. Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Przykryć plastrami gruszki, posypać prażonymi orzechami i pokruszonym serem, polać miodowym sosem.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy