Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii

Ta intensywnie kolorowa sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do bliskowschodnich uczt, ponieważ kwaśna pomarańcza świetnie oczyszcza podniebienie. Bardzo ją lubię, bo jest prosta, piękna i pyszna. Sezon na czerwone pomarańcze wypada w zimie. Przez resztę roku możesz zastąpić je zwykłymi, które też świetnie się sprawdzają.


Składniki dla: 4-6 porcji jako dodatek

Składniki

  • 2 główki czerwonej cykorii radicchio Trevisano
  • 5 czerwonych pomarańczy
  • 2 łyżeczki sumaku
  • piórka z dużej garści koperku, drobno posiekane

Składniki dressing

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Wymyj cykorie i przytnij je od spodu. Pokrój każdą główkę wszerz w plastry grubości 4 cm, porozdzielaj liście i wrzuć je do miski.

Żeby obrać pomarańcze, odetnij krążki skórki ze spodu i z wierzchu owocu, a następnie ostrym nożem ścinaj skórkę z góry na dół, tak żeby usunąć całe albedo. Obrane pomarańcze przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój w półksiężyce grubości 8 mm. Wrzuć pomarańcze do miski z cykorią, dodaj sumak i koperek.

Żeby zrobić dressing, wlej do miseczki oliwę, melasę z granatów i ocet, wsyp sporą ilość soli i pieprzu i mieszaj, aż składniki się połączą. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj ją rękami, tak żeby wszystkie składniki się nim oblepiły. Odsącz sałatkę z nadmiaru dressingu i podawaj.

Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour "Persiana", przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje