Reklama

Sałatka z buraka i ananasa

Sałatka najlepsza jest na świeżo. Wszystkie składniki można naszykować wieczorem, a rano je tylko wymieszać.

Składniki

  • 1 puszka ananasa wraz z zalewą
  • 4 ugotowane buraki
  • 5 filecików anchois w oleju
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki gotowych grzanek z bułki
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz

1. Buraki i seler umyć, obrać, pokroić razem z ananasem w nieduże kostki. Anchois podzielić widelcem na małe cząstki. Szczypiorek umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, posiekać. Składniki wymieszać w misce, odstawić. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu.

2. Sok ananasowy (3-4 łyżki) i sok z pomarańczy wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem składniki sałatki, posypać pestkami dyni, dodać grzanki z bułki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Podawać z chlebem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy