Reklama

Sałatka z bratkami

Kwiaty na kolację? Czemu nie! Polecamy prosty przepis na lekką sałatkę z jadalnymi bratkami.

Składniki

  • ćwierć główki sałaty lodowej
  • 100 g roszponki
  • 6 rzodkiewek
  • kiełki rzodkiewki, brokułu lub buraka
  • garść jadalnych kwiatów, np. bratków lub nasturcji
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ocet malinowy lub jabłkowy
  • łyżka miodu
  • chili

Sposób przygotowania:

1. Sałaty oraz kiełki myjemy i osuszamy. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. 

2. W salaterce układamy pokrojoną w paski lub porwaną sałatę lodową wymieszaną z roszponką i układamy na niej rzodkiewki oraz kiełki. 

3. W szklance mieszamy oliwę z miodem, octem oraz szczyptą chili. Przygotowanym sosem polewamy sałatę i na wierzchu układamy kwiaty. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy