Reklama

Sałatka z białej kapusty

Co wspólnego ma kapusta z cytryną? Obie zawierają tyle samo witaminy C. Dlatego sałatka z białej kapusty podnosi naszą odporność.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1/2 niedużej główki białej kapusty
  • cebula
  • 2 średniej wielkości granaty
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu
  • olej
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale skracamy czas o trzy minuty, by nie był zbyt miękki, studzimy. Liście z kapusty płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. 
Z jednego granatu wyciskamy sok, a z drugiego wydrążamy pestki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. 

Do garnka przelewamy bulion, dodajemy pokrojoną kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pięć minut, by kapusta zmiękła, odcedzamy i studzimy. 

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i łyżkę masła, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, solą, smażymy. Zalewamy sokiem z granatu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy, by odparował nadmiar płynu, studzimy. 

Mięso przekładamy do miski, dodajemy ryż, kapustę, mieszamy, by składniki się połączyły. Wierzch posypujemy pestkami granatu i natką pietruszki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, by smaki się przegryzły.  

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy