Reklama

Sałatka tabbouleh

Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur (komosy ryżowej, kuskusu)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kaszę bulgur ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odsącz. Wystudź. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz. Ogórek, cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

2.Włóż do miski kaszę, warzywa oraz miętę i natkę. Delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem i przemieszaj. Ewentualnie sałatkę możesz wzbogacić pestkami z połowy granata, a zamiast mięty wziąć świeżą kolendrę.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy