Reklama

Saksońska zupa ziemniaczana

Smaczna i sycąca zupa.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 120 g boczku
  • 800 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 doniczka świeżego majeranku lub tymianku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

1. Obierz i pokrój na małe kawałki ziemniaki, marchew, seler oraz korzeń pietruszki. 

2.Cebulę oczyść i posiekaj. 

3. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju przez około 3 minuty, aż będzie chrupią- cy. Wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 

4. Cebulę, ziemniaki i włoszczyznę podsmaż na wytopionym tłuszczu. Wlej bulion, wrzuć liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 10 minut. 

5. Zioła umyj, osusz i oberwij listki. Zostaw 1-2 łyżki, resztę dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Wyjmij liście laurowe, a następnie wszystko zmiksuj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozlej gorącą zupę do talerzy i na każdej ułóż porcję boczku, a następnie posyp ziołami. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy