Reklama

Sajgonki z piekarnika z mięsem na ostro

Składniki

  • 20 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 opakowanie gotowego ciasta filo lub francuskiego
  • 3 dymki
  • 1 marchew
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 7 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki sezamu
  • natka kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Czosnek i chili posiekać, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i sosem sojowym.

Na 1 łyżce oleju mocno zrumienić mięso, dodać 3 łyżki przygotowanego sosu, wymieszać, ostudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki 15 minut przed obróbką. Marchew, dwie dymki i kapustę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paski o długości około 5 cm.

Płaty ciasta pociąć na kawałki 20x20 cm. Każdy posmarować olejem, nałożyć po porcji mięsa i warzyw, dokładnie zwinąć w rulony, tak by boki były zakryte. Ruloniki zwilżyć wodą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem i posypać obficie sezamem. Piec w temp. 180°C przez 15 min.

Reklama

Pozostałą dymkę i kolendrę posiekać, wymieszać z resztą sosu czosnkowego. Sajgonki ułożyć na półmisku, ozdobić.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy