Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryżowe ciasto z mango

Jestem jego fanką!

Składniki

  • 1 dojrzałe duże mango
  • 1 niedojrzałe mango lub sok i skórka z limonki
  • 4 łyżki ugotowanego na miękko ryżu
  • szklanki mleka ryżowego, wody kokosowej albo mineralnej
  • około 1 szklanki orzechów – najlepiej mieszanki takich, jakie lubisz
  • łyżka masła klarowanego
  • syrop daktylowy albo klonowy
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Mango obieram ze skóry i odkrawam dokładnie miąższ od pestki. Wkładam miąższ, ryż i wodę do blendera kielichowego i miksuję na gładką masę. Orzechy drobno szatkuję, podprażam je na maśle z dodatkiem syropu, pieprzu i soli. Wykładam ciepłe orzechy na dno niewielkiej tortownicy albo do innego aktualnie dostępnego naczynia, tak żeby wypełniły cały spód. Na wierzch wykładam krem ryżowy z mango i rozprowadzam go równomiernie. Wstawiam naczynie do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję kwiatami i listkami świeżych ziół.

Chętni lub bardziej zaawansowani mogą pokusić się o warstwę polewy z mango. Czy tak czy siak, zakochasz się w po uszy.

Przepis pochodzi z książki Mai Sobczak "Przepisy na szczęście".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje