Reklama

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Wszyscy, a zwłaszcza seniorzy, powinni jeść potrawy bogate w cynk. Ten cenny mikroelement korzystnie wpływa m.in. na kości i ciśnienie. Ma go dużo np. cynamon, cebula i migdały.

Składniki

  • 250 g ryżu
  • litr półtłustego mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlej do garnka. Dodaj łyżkę masła i cukier waniliowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wsyp ryż i cukier. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdy niemal całkowicie wchłonie mleko, odstaw garnek z ognia i przykryj na dwie minuty, aby ryż jeszcze bardziej napęczniał. 

2. Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój owoce w kosteczkę lub półplasterki, a następnie wrzuć na patelnię z drugą łyżką masła. Dodaj łyżeczkę cynamonu i miód. Duś około 15 minut, aż jabłka będą miękkie. 

Reklama

3. Nałóż ciepły ryż do miseczek. Dodaj jabłka i oprósz cynamonem. 

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy