Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ryby inaczej niż zwykle

Przyrządź je tak, by nawet ci, którzy wolą mięso, zajadali się ze smakiem!

Chrupiący dorsz

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag fileta z dorsza
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Składniki sos

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii, podzielić na kawałki. Każdą porcję obsypać mąką, odstawić.

Reklama

2. Jajka rozkłócić w misce. Kawałki ryby maczać w masie jajecznej, dokładnie obtoczyć w rozsypanej na talerzu bułce tartej, czynność powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym.

3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką pietruszki oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (sos można też zmiksować), schłodzić. Podawać z gorącymi kawałkami dorsza.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje