Reklama

Ryby inaczej niż zwykle

Przyrządź je tak, by nawet ci, którzy wolą mięso, zajadali się ze smakiem!

Chrupiący dorsz

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag fileta z dorsza
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Składniki sos

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii, podzielić na kawałki. Każdą porcję obsypać mąką, odstawić.

2. Jajka rozkłócić w misce. Kawałki ryby maczać w masie jajecznej, dokładnie obtoczyć w rozsypanej na talerzu bułce tartej, czynność powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym.

3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką pietruszki oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (sos można też zmiksować), schłodzić. Podawać z gorącymi kawałkami dorsza.

Reklama

Letnia sałatka śledziowa


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 4 duże filety typu matjas
  • 80 dag młodych małych ziemniaków
  • 60 dag zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 twarde słodkie jabłko
  • 1 pęczek koperku
  • po 6 łyżek kwaśnej i słodkiej śmietany (18 i 30 proc.)
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz świeżo mielony, cukier

1. Ziemniaki umyć, nie obierać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić, wystudzić, pokroić na ćwiartki. Filety pokroić w kostkę.

2. Warzywa i jabłko umyć. Fasolkę oczyścić, pokroić, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Koperek posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka, jabłka nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki.

3. Śmietany wymieszać z mlekiem, sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić przyprawami i cukrem. Sosem polać warzywa wymieszane z jabłkiem i rybą.

Grillowany łosoś z salsą


Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 kawałki łososia ze skórą
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 krople tabasco
  • 1 łyżka ziaren anyżu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, papryka, chili, mieszanka ziołowa do ryb

1. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości, natrzeć sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec na grillu (może być w piekarniku lub na patelni grillowej).

2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę (pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a z papryki usunąć gniazda nasienne). Wszystko wymieszać, skropić oliwą, podsmażyć na patelni, odstawić, wystudzić, skropić sokiem z cytryny, octem, tabasco, anyżem, doprawić przyprawami, wymieszać z cebulą i czosnkiem, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Zimną salsę podawać z ciepłą zgrillowaną rybą.

Kotleciki z mintaja

Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 kg filetów z mintaja (mogą być mrożone)
  • 1 sucha kajzerka
  • 125 ml mleka 3,2 proc.
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości (mrożoną rozmrozić), odsączyć z nadmiaru wody, zmielić w maszynce albo drobniutko posiekać z odsączoną z mleka bułką. Cebulę obrać, posiekać.

2. Rybę wymieszać z dwoma jajkami, umytą, osuszoną i posiekaną zieleniną oraz cebulą, doprawić solą, pieprzem. Formować pulchne kotleciki. Każdy oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym pozostałym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.

Burger rybny ze szparagami

Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag mintaja
  • 12 zielonych szparagów
  • 4 plastry sera do tostów
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1/2 paczki miksu sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, czarny i biały pieprz, cukier


1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić łyżką soku, oprószyć solą i czarnym pieprzem, zgrillować na patelni. Masło rozpuścić w rondlu.

2. Szparagi oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Cebulę umyć, posiekać. Bułki przekroić, podpiec w piekarniku. Mikserem ubić żółtka z sokiem, solą i białym pieprzem, dodawać stopniowo masło.

3. Bułki posmarować sosem, ułożyć zieleninę, po plastrze sera, kawałku ryby i 3 szparagach

Zupa z dorsza po szwedzku


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 1/2 kg dorsza
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • l 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • sól, pieprz, papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła

1. Cebule umyć, obrać, posiekać, podrumienić na maśle w dużym garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, dorzucić obrane warzywa w całości, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, oprószyć przyprawami.

2. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować, dodać pokrojone w kawałki ryby. Zupę gotować jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu, pod koniec doprawić przyprawami i szczyptą cukru, zabielić śmietaną. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem.

Łosoś, rurki i pomidory


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 40 dag świeżego łososia
  • 40 dag makaronu penne
  • 10 dag suszonych pomidorów + 3 łyżki zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz
  • garść listków bazylii

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w paseczki.

2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili (po uprzednim usunięciu nasion) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, dodać kawałeczki łososia, smażyć ok. 3-4 min na małym ogniu. Dodać suszone pomidory, smażyć kolejne 4 min, wyłożyć na makaron, posypać umytymi listkami bazylii.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy