Reklama

Rumowy keks z orzechami

Doskonały na drugie śniadanie

Składniki

  • 200 g rodzynek sułtanek
  • 5 łyżek rumu
  • 300 g orzechów laskowych (bez skórki)
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 100 ml + 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do oprószenia

Rodzynki skropić rumem i odstawić na 2-3 godziny, żeby spęczniały i przeszły aromatem alkoholu. Orzechy obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Połowę zemleć w malakserze, resztę grubo posiekać. 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Kiedy dobrze połączą się z masłem, małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Potem dolać 100 ml mleka. Dobrze wymieszać mikserem. 

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki. Do drugiej - resztę mleka i orzechy - zmielone i posiekane. Podłużną foremkę (długość: 30 cm, pojemność 2,75 litra) posmarować tłuszczem. Na przemian nakładać do niej oba ciasta. Można lekko przemieszać widelcem. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec przez 75 minut. Wystudzić w foremce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy