Reklama

Rozmaitości z cukinii

By urozmaicić smak potraw, część cukinii można zastąpić bakłażanem.

Cukinia ryżem faszerowana

Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 łyżki oleju, 100 g białego ryżu, ok. 500 ml bulionu warzywnego, 1 cebula , 150 g mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza), parę kropli sosu worcester, sól, pieprz, 100 g tartego sera np. gouda, edamski.

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Po wydrążeniu miąższu ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować olejem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Ryż opłukać, ugotować al dente w bulionie, odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulę. Dołożyć drobno posiekany miąższ cukinii i mrożone warzywa. Chwilę dusić. Dodać ryż, doprawić sosem worcester, pieprzem i solą. Połówki cukinii napełnić mieszanką z patelni. Posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Reklama

Pikantny tort mięsno-warzywny

Składniki na 24 porcje: 30 dag mąki, sól, 1 łyżeczka cukru, 1 op. suszonych drożdży, 3 dag + 1 łyżka masła, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 50 dag pieczarek, 1 cebula, 4 gałązki rozmarynu, 3 łyżki oleju, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, pieprz, mielona słodka papryka, 40 dag kwaśnej śmietany, 4 jajka, gałka muszkatołowa, 2 czubate łyżki bułki tartej, mąka na stolnicę, tłuszcz do formy.

Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Dodać cukier, drożdże, 3 dag masła. Wlać ok. 150 ml ciepłej wody i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od dłoni, przykryć je ściereczką i odstawić w cieple na 45 minut.

Cukinie pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pociąć w plastry. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać. Rozmaryn opłukać, odłożyć 1 gałązkę do dekoracji, od reszty oderwać igiełki i drobniutko je posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Przyprawić posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i mieloną papryką.

Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim paprykę przez 4-5 minut. Dodać cukinię, smażyć 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia cukinii i papryki dodać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, smażyć 3-4 minuty. Przyprawić do smaku i wymieszać z mięsem.

Okrągłą formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek o śr. około 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie rozsmarować połowę mięsnej masy. Przykryć połową podsmażonych warzyw. Polać połową sosu śmietanowego. Na tym rozsmarować pozostałą masę mięsną. Na wierzchu ułożyć pozostałą cukinię i paprykę. Polać drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotowy tort udekorować odłożoną gałązką rozmarynu.

Zupa cukiniowa

Składniki na 4 porcje: 1 cukinia, 3-4 marchwie,  sól, 2 cebule, pieprz,  łyżki masła, ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, świeży rozmaryn do dekoracji.

Cukinię cienko obrać ze skórki, rozkroić, usunąć ewentualne nasiona, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, ewentualnie drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i podsmażyć ją. Dołożyć cukinię wraz z cebulą i je podsmażyć. Warzywa zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu około 20 minut.

Zupę zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi. Przelać do kokilek, udekorować gałązką rozmarynu. Podawać np. chrupiącą francuską bagietką.

Cukinia i bakłażan - w jednym daniu czynią cuda!



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: cukinia faszerowana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy