Reklama

Rosół wegetariański

Rozgrzewająca zupa idealna na zimę.


Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • zielone liście pora
  • łodyżki lubczyku
  • natka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 goździki
  • ryż
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

Wyszoruj warzywa, ale ich nie obieraj. Umyj cebule, obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru), a cebule przekrój na pół i każdą podpraż na suchej patelni na złoto. Cebule dodaj do warzyw w garnku. Dołóż łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2 litry zimnej wody, przykryj i zagotuj.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez 3 godziny. Garnek musi być przez cały czas przykryty. Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa dokładnie wyciśnij tak, aby oddały do garnka cały swój smak.

Reklama

Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu. Podawaj z ugotowanym ryżem (lub, jeśli wolisz makaronem) i posiekaną natką.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy