Reklama

Roladki z serem

Składniki

  • 5 jajek
  • 7 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag szynki w plastrach
  • 20 dag sera śmietankowego
  • 3 łyżki krojonych pomidorów
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Jajka sparzyć, wybić do miski, wlać 5 łyżek gorącej wody, ubijać przez minutę, dodać oba rodzaje mąki, sól, pieprz, zmiksować na gładkie ciasto. 

2 Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go olejem. Wylać ciasto warstwą cienką jak naleśnik. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 6-7 min, piec aż się zezłoci. 

3. Rukolę opłukać w zimnej wodzie, delikatnie osuszyć. 

4. Pomidory posiekać, wymieszać z serem śmietankowym, doprawić solą i pieprzem. 

5. Placek wyjąć z formy, usunąć pergamin, rozłożyć na ścierce kuchennej, zwinąć w roladę. Gdy lekko przestygnie, rozwinąć, posmarować serem z pomidorami. Na serze ułożyć plastry szynki i liście rukoli (kilka listków zostawić). 6 Placek ciasno zrolować, pokroić na nieduże kawałki. Udekorować rukolą.

Zobacz także:

Reklama



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy